Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten.
1. Adyen naar de beurs: tijd om te cashen!
Adyen is één de meest succesvolle Nederlandse fintechbedrijven. Het Amsterdamse bedrijf regelt betalingen voor duizenden bedrijven, waaronder Facebook, Spotify, Uber en Netflix.
Donderdag kondigde het bedrijf aan een beursnotering te vragen in Amsterdam. Topman Pieter van der Does zegt hierover tegen het FD: “Een beursnotering biedt een elegante manier om een prijs te bepalen als mensen willen kopen of verkopen. Het biedt een uitstapmogelijkheid.”
Kortom, Adyen gaat niet naar de beurs om geld op te halen voor groei – het heeft genoeg eigen financiële middelen. Zo’n 15 procent van de bestaande aandelen wordt naar de beurs gebracht. Externe investeerders kunnen een deel van hun belang verkopen, maar ook het personeel: alle 750 personeelsleden hebben aandelenopties, van de topman tot de baliemedewerker.
Adyen is naar schatting zo'n 5 tot 10 miljard euro waard op de beurs.
LEES OOK: 5 dingen die je misschien niet weet over Pieter van der Does, de man die Adyen voor miljarden naar de beurs wil brengen
2. Trump dreigt weer importheffing op buitenlandse auto's
De Amerikaanse president Donald Trump overweegt om de importtarieven op auto’s en vrachtwagens te verhogen tot 25 procent. Dat schrijft The Wall Street Journal.
Of de tarieven alleen zouden gelden voor bepaalde landen of voor alle geïmporteerde voertuigen is nog niet duidelijk, maar op de Japanse beurs is het nieuws al wel te voelen: daar zakten de autofabrikanten tot 3,4 procent.
Trump zelf is in ieder geval enthousiast, schrijft hij op Twitter.
There will be big news coming soon for our great American Autoworkers. After many decades of losing your jobs to other countries, you have waited long enough!
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 23 mei 2018
3. Volkswagen en Apple kijken naar samenwerking voor zelfrijdende auto
De auto-industrie zelf heeft een heel ander idee over internationale relaties: Apple werkt samen met Volkswagen om zelfrijdende busjes te maken, schrijft The New York Times. Het techbedrijf wil de bekende T6 Transporter van Volkswagen zelfrijdend maken. Die busjes moeten Apple-medewerkers gaan vervoeren tussen de gebouwen van Apple in Silicon Valley.
Het zouden niet de eerste zelfrijdende auto zijn van Apple: op dit moment is de vloot van het bedrijf al 55 auto’s groot.
4. Bitcoin onder de 8.000 dollar
Woensdag dook de waarde van de bitcoin onder de 8.000 dollar. Sindsdien is de koers alleen maar verder gezakt, tot een dieptepunt van net geen 7.500 dollar. Omstreeks 9.00 uur op donderdag is een bitcoin 7.680 dollar waard, volgens Coinmarketcap. De laatste keer dat de bitcoin zo diep wegzakte was begin april, toen de koers zelfs ruim onder de 7.000 dollar dook.
De prijsdaling van de bitcoin valt samen met een bredere uitverkoop op de cryptomarkt. De waarde van alle digitale munten bij elkaar opgeteld bedraagt nu zo'n 336 miljard dollar, aldus Coinmarketcap. Op het hoogtepunt begin dit jaar was de cryptomarkt nog meer dan 800 miljard dollar groot.
5. 33-jarige Nederlandse onderneemster haalt groeigeld op voor tweedehands kledingplatform
Opnieuw haalt The Next Closet geld op. De online marktplaats voor tweedehands designerkleding krijgt 1 miljoen euro van bestaande en nieuwe investeerders om de groei te versnellen. "We willen dit jaar verviervoudigen", zegt mede-oprichter Thalita van Ogtrop tegen Business Insider. "Onder andere door uit te breiden naar België, daar liggen voor ons kansen."
De groei is ook hard nodig om de concurrenten voor te blijven. The Next Closet is lang niet het enige Nederlandse bedrijf dat handelt in tweedehands kleding. Onder meer Cazou, Rebelle en United Wardrobe vissen in dezelfde vijver.
6. Drie jaar geleden €88 miljoen waard: nu wordt Zoomin.tv verkocht voor fors minder
Drie jaar geleden was Zoomin.tv nog 88 miljoen euro waard, nu verkopen Jan Riemens en Bram Bloemberg de boel voor een prikkie. Het Zweedse mediabedrijf MTG neemt de resterende 49 procent van de aandelen over van het Amsterdamse videobedrijf, dat korte video's maakt voor jonge kijkers en daar advertenties omheen verkoopt.
De Zweden betalen nu aanzienlijk minder dan toen ze grootaandeelhouder werden in 2015. De totale overnamesom bedraagt 'slechts' 17,4 miljoen euro, waarvan ruim 11 miljoen euro is bedoeld om een schuld aan investeringsmaatschappij Adversa af te lossen.
7. Nederland is de meest concurrerende economie van Europa
Nederland is de meest competitieve Europese economie, zo blijkt uit de nieuwe ranglijst van de Zwitserse businessschool IMD. In het jaarlijkse toplijstje komt Nederland op de vierde plaats, achter de Verenigde Staten, Hongkong en Singapore. Nederland komt dit jaar net vóór Zwitserland uit, dat op de vijfde plaats staat.
Nederland scoort volgens IMD consequent goed op terreinen als economische groei, overheidsbeleid en efficiënt zaken doen.
8. Brussel bibbert bij nieuwe Italiaanse regering: enorme staatsschuld!
De relatief onbekende jurist Guiseppe Conte mag een regering gaan vormen, die stoelt op steun van de twee populistische partijen die de Italiaanse verkiezingen wonnen: Lega en de Vijfsterrenbeweging. "Ik zal de advocaat zijn die het Italiaanse volk verdedigt", meldde Conte woensdagavond. Grote vraag is wat dat precies betekent.
In Brussel is men er niet gerust op. De Europese Commissie drong er woensdag op aan dat Italië iets doet aan zijn torenhoge staatsschuld. Die bedraagt zo'n 130 procent van het nationaal inkomen, terwijl de Europese norm is dat de staatsschuld van eurolanden maximaal 60 procent van het nationaal inkomen bedraagt.
Lega en de Vijfsterrenbeweging willen juist zo'n 100 miljard euro extra uitgeven en doen vrij luchtig over de staatsschuld.
9. Elon Musk valt uit tegen media die kritisch schrijven over Tesla
Elon Musk heeft weer een nieuw idee: hij wil een website maken waarop je de betrouwbaarheid van journalisten kunt beoordelen – een soort Yelp voor de journalistiek. Hij wil het Pravda noemen, wat Russisch is voor waarheid, en die handelsnaam heeft hij vorig jaar al geregistreerd.
The holier-than-thou hypocrisy of big media companies who lay claim to the truth, but publish only enough to sugarcoat the lie, is why the public no longer respects them https://t.co/Ay2DwCOMkr
— Elon Musk (@elonmusk) 23 mei 2018
De baas van de Californische automaker viel woensdag op Twitter fel uit naar media die kritisch schrijven over Tesla. De productieproblemen rond het nieuwe paradepaardje, de Model 3, wordt nauwlettend gevolgd. Maar Musk kan niet zo goed tegen journalisten en financiële analisten die volgens hem het grote plaatje missen.
10. Ophef over vlekje op het gezicht van Donald Trump
Als je president bent van de Verenigde Staten, lig je letterlijk onder het vergrootglas. Dat geldt uiteraard ook voor Donald Trump. Op sociale media ontstond de afgelopen dagen ophef over een vlekje op het gezicht van Trump. Volgens een dermatoloog van de Yale Universiteit gaat het om actinische keratose, een huidaandoening die bij oudere mensen voorkomt die veel zijn blootgesteld aan de zon.
Nieuws inhalen? Lees dan de belangrijkste punten van gisteren terug »
Dit zijn de best gelezen artikelen op Business Insider van woensdag:
- 10 landen waar de fiscus een flinke hap neemt uit je salaris en 10 landen waar je netto veel overhoudt – hier staat Nederland
- Dit zijn de 29 rijkste landen ter wereld
- Deze grafiek laat zien dat de hypotheekrente eigenlijk moet stijgen – maar geldverstrekkers concurreren elkaar de tent uit